Cu sediul in Bucuresti, la adresa Bulevardul Carol I nr 34 – 36, etaj 3, Depozitarul Central este institutia care tine evidenta registrelor companiilor de pe bursa si asigura compensarea si decontarea tranzactiilor realizate pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

In timpul “Marii Privatizari” din anii ’90, milioane de romani au primit gratuit actiuni, o buna parte din acestia nefolosindu-se niciodata de ele, uitand intre timp ca le detin, sau chiar decedand. Indiferent daca s-au folosit sau nu de actiuni, acestia figureaza in continuare in evidentele Depozitarului.

La Depoztiarul Central exista doua sectiuni unde sunt depozitate actiunile investitorilor. In sectiunea 1 se afla persoanele care detin actiuni, dar care nu au deschis un cont la o firma de brokeraj, sau care au cerut intentionat ca titlurile detinute sa fie transferate in aceasta sectiune (in general investitori inactivi).

In cealalta sectiune se afla detinerile persoanelor care au un cont deschis la o firma de brokeraj (in general investitori activi).

Statul cere dividende...
Citeste si: Statul cere dividende suplimentare si la Nuclearelectrica

Repartizare pe judete a tuturor detinatorilor cu domiciliu in Romania( persoane fizice) aflati in evidentele Depozitarului Central la data 09.09.2018

Ce trebuie sa faci pentru a verifica daca ai actiuni la o companie pe bursa?

O persoana care vrea sa verifice detinerile de actiuni pe care le are in cont trebuie sa solicite un extras de cont de la Depozitarul Central.

Extrasul se elibereaza dupa plata taxei de 6 lei si dupa prezentarea urmatoarelor documente la sediul Depozitarului:

  • cerere de eliberare a extrasului de cont;
  • copia actului de identitate al titularului de cont;
  • dovada achitarii tarifului aferent operatiunii de eliberare a extrasului de cont pentru persoane fizice.

In cazul vreti sa cereti un extras de cont in numele altei persoane, veti avea nevoie de o procura notariala/imputernicire pentru ridicarea extrasului de cont, autentificata la un notar public. De asemenea, veti avea nevoie de copii ale actelor de identitate detinute atat de titularul de cont, cat si de imputernicit.

Daca veti constata ca detineti actiuni la o companie listata, veti avea doua alternative: mentinerea acestora in Sectiunea 1 a Depozitarului, sau transferarea acestora intr-un cont deschis la o firma de brokeraj autorizata. O lista completa a firmelor de brokeraj autorizate pe Bursa de Valori Bucuresti poate fi accesata AICI.

Romgaz pune pe masa un nou...
Citeste si: Romgaz pune pe masa un nou dividend: randament brut, 3,6%

Transferul actiunilor intr-un cont de investitii este solutia preferabila, deoarece in acest fel veti putea vedea in timp real situatia contului si veti putea sa vindeti respectivele actiuni, sau sa cumparati noi actiuni ale companiilor de pe bursa. In general, comisioanele pentru vanzarea sau cumpararea actiunilor pe bursa variaza intre 0,4% si 1% din valoarea tranzactiei.

Cum se incaseaza dividendele prin Depozitarul Central?

In anii in care reusesc sa faca profit, companiile listate pe bursa distribuie in general dividende, impartind cu actionarii castigurile din precedentele 12 luni.

In cazul in care ati detinut actiuni la o companie listata care a distribuit dividende in ultimii ani (si presupunand ca acestea nu s-au prescris intre timp) veti avea posibilitatea sa incasati respectivele dividende apeland la una din trei variante posibile.

Prin intermediul Depozitarului Central: completand formularul de colectare COD IBAN, Depozitarul urmand sa transfere banii in contul indicat.

Apa Nova a platit dividendele...
Citeste si: Apa Nova a platit dividendele de 5,3 milioane de euro catre PMB

Numerar, la ghiseele bancilor: fiecare companie va indica o banca prin intermediul careia va distribui dividendele. Pentru a incasa sumele, actionarul trebuie sa se prezinte la orice sucursala a bancii cu un act de identitate.

Direct, in contul de investitii deschis la o firma de brokeraj: daca actionarul are deja deschis un cont la o firma de brokeraj, Depozitarul Central vireaza automat sumele cuvenite in fiecare an.

De ce vor companiile, brokerii si Depozitarul Central sa scoata la lumina actionarii din “Marea Privatizare”?

Majoritatea romanilor care au primit actiuni in “Marea Privatizare” au uitat ca detin aceste titluri sau, in unele cazuri, au decedat. Ca urmare, in evidentele Depozitarului Central figureaza in prezent 9,4 milioane de actionari (vezi harta cu repartizarea pe judete), iar aproximativ jumatate dintre acestia sunt complet inactivi.

Nu doar actionarii au de pierdut daca nu isi valorifica in niciun fel actiunile. Un actionar inactiv reprezinta bani pierduti pentru toti actorii din piata de capital romaneasca: brokerii, Bursa de Valori Bucuresti, Depozitarul Central si companiile listate.

Daca o companie are foarte multi actionari inactivi, asa cum este cazul SIF-urilor (societatilor de investitii financiare), multe decizii importante pentru acestea sunt imposibil de adoptat in Adunarile Generale ale Actionarilor, din cauza ca limitele de cvorum cerute de lege nu pot fi indeplinite.

De asemenea, un actionar inactiv este un actionar care nu vinde si nu cumpara niciodata actiuni, ceea ce inseamna ca brokerii, Bursa de Valori Bucuresti si Depozitarul Central nu genereaza niciun venit din comisioane rezultate ca urmare a tranzactiilor facute de acestia.

Sursa foto: Depozitarul Central