Target2-Securities

Operatiuni ale Depozitarului Central pe platforma T2S


Depozitarul Central utilizeaza platforma T2S pentru operatiunile de decontare in euro a tranzactiilor cu instrumente financiare denominate in euro.
Astfel, sunt utilizate conturi de instrumente financiare deschise direct in T2S in evidentele Depozitarului Central la care sunt conectate conturi de fonduri banesti dedicate (Dedicated Cash Account) deschise in evidentele unei banci centrale participante la sistemul european de plati (TARGET2) gestionat de Eurosistem.

Depozitarul Central pune la dispozitia participantilor doua modalitati de conectare la platforma T2S:
  • Conectare indirecta » interactiunea participantului cu platforma T2S se realizeaza prin intermediul sistemului Depozitarului Central;
  • Conectare directa » facilitate tehnica ce permite interactiunea directa a participantului cu platforma T2S.

Servicii oferite de Depozitarul Central pentru operatiunile derulate pe platforma T2S:
Deschiderea de conturi de instrumente financiare pentru participanti;
Decontarea in moneda euro, pe baza bruta, in banii bancilor centrale pentru tranzactiile inregistrate in sistemul RoClear.
Transferul instrumentelor financiare intre sistemul local si T2S, operatiuni de transfer de portofoliu in T2S;
Procesarea evenimentelor corporative (ex: in cazul rezultatelor in fonduri banesti, prin intermediul conturilor de fonduri dedicate);
Replicarea operatiunilor T2S in sistemul local al Depozitarului Central

In prezent Depozitarul Central nu are stabilite conexiuni transfrontaliere cu depozitarii centrali din T2S, platforma T2S fiind utilizata pentru operatiuni de decontare intre participantii Depozitarului Central.
 <br />Detalii T2S

Despre T2S
  • T2S (TARGET2-Securities) este sistemul european de decontare (delivery-versus-payment – DvP) in banii bancilor centrale utilizat de pietele de capital europene.
  • Moneda de decontare din T2S este euro.
  • Platforma T2S a fost dezvoltata de Banca Centrala Europeana impreuna cu cele 17 banci nationale din zona euro (Eurosistemul).
  • T2S a fost dezvoltat cu implicarea tuturor categoriilor de entitati din sfera serviciilor post-tranzactionare: banci centrale, institutii de credit, depozitari centrali, intermediari, contraparti centrale, emitenti, institutii de reglementare si Comisia Europeana.

Obiective T2S
  • Platforma T2S are ca obiectiv fundamental integrarea si armonizarea infrastructurilor de decontare din tarile europene in scopul reducerii costurilor (in special pentru operatiunile transfrontaliere), pentru cresterea eficientei, reducerea riscurilor si pentru imbunatatirea gestionarii colateralului si lichiditatii.

Principalele etape ale proiectului

Iulie 2009 Depozitarul Central a semnat un Memorandum de Intelegere (MoU) cu Eurosistemul in scopul participarii la proiect.
Iulie 2010 A fost infiintat Grupul National TARGET2-Securities al Utilizatorilor din Romania (T2S-RONUG) avand ca obiective:
- informarea comunitatii financiare din Romania in ceea ce priveste aspectele legale, tehnice si operationale aferente proiectului;
- implementarea si monitorizarea initiativelor de armonizare T2S in piata din Romania.
Din T2S-RONUG au facut parte:
- in calitate de membri: 29 de institutii financiare, reprezentand societati de servicii de investitii financiare, institutii de credit si Depozitarul Central;
- in calitate de observatori: Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare/ Autoritatea de Supraveghere Financiara, Banca Nationala a Romaniei, Bursa de Valori Bucuresti si Casa de Compensare Bucuresti.
Mai 2012 Depozitarul Central a semnat cu Banca Centrala Europeana contractul cadru de aderare la platforma T2S (T2S Framework Agreement).
Iunie 2015 Obtinerea de catre Depozitarul Central a autorizarii de participare la T2S din partea Eurosistemului.
Migrarea Depozitarul Central la Platforma T2S in primul din cele cinci grupuri de depozitari centrali participanti la sistem.
Februarie 2017 Depozitarul Central a operationalizat interfata automata de conectare la platforma T2S necesara pentru ca cele doua sisteme sa poata comunica automat (fara interventie manuala).
Depozitarul Central a implementat standardele europene de procesare a evenimentelor corporative (“on stock” si “on flow”) ca parte a initiativelor de armonizare T2S.
Septembrie 2017 Depozitarul Central a lansat serviciul de decontare pe platforma T2S a tranzactiilor incheiate in moneda euro la Bursa de Valori Bucuresti, pentru instrumentele financiare denominate in euro.